Arduino bir çok elektronik birimi ve sensörleri, yazmış olduğumuz kodları üzerine yükleyerek kontrol etmemizi sağlayan bir mikro denetleyici kartıdır. Her ne kadar yazmış olduğumuz kodlar ile elektronik birim ve sensörleri kontrol ediyor olsak da, bazen kodlar tek başına yetersiz kalmakta ve kütüphanelere ihtiyaç duyulmaktadır. Geliştiricilerin yazmış oldukları bu hazır kütüphaneler, bize kod yazarken kılavuzluk etmekte ve büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Örneğin, led, buzzer hatta ultasonik sensör kullanırken bir kütüphaneye ihtiyaç duymazken; 16×2 lcd ekran veya Nokia 5110 ekranını kullanabilmemiz için uygun kütüphaneyi bilgisayarımıza yüklemiş olmamız gerekmektedir.
Genellikle github vb. sitelerden sıkıştırılmış olarak(.rar) indirmiş olduğumuz kütüphaneleri,
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries yoluna çıkartarak, kütüphanelerin bilgisayarlarımıza kurulumunu tamamlarız. Şimdi fotoğraflarla anlatımına bir göz atalım. Örnek olarak, DFPlayer Mini kullanabilmek için gerekli kütüphanenin nasıl kurulacağını inceleyelim.
Mavi ile işaretli alanda üst kısımda DFPlkayer Mini kütüphanesinin internetten indirilen .rar uzantılı halini, hemen altında ise bu sıkıştırılmış arşivin dışarı çıkarılmış halini görüyorsunuz. biz bu dışarı çıkarılan klasörü üzerine sağ tıklayarak kes diyeceğiz. Hemen ardından, işletim sistemimizin yüklü olduğu diski, Bilgisayarım üzerinden seçip açıyoruz.
Üzerinde Windows ikonu bulunan bu diski seçip açtığımızda içerisinden Program Files (x86) klasörünü bulup açıyoruz.
Bu klasör içerisinden, Arduino klasörünü ve onun içerisinden de libraries klasörünü bulup açıyoruz.
Ardından az önce kesmiş olduğumuz DFPlayer Mini kütüphane klasörünü gelip buraya yapıştırıyoruz. Yapıştır dediğimizde bizden yönetici izni isteyecektir, “Devam” butonuna basarak izin veriyoruz ve bu işlem sonrasında kütüphanemiz kullanıma hazır hale gelmiş oluyor.
Şimdi kütüphanemizin Arduino IDE programı içerisinde nasıl görüntülendiğine bir göz atalım.
Yukarıdaki ekran görünütüsündeki gibi kütüphanemize ve içindeki örnek kodlara erişerek, DFPlayer Mini için temel fonksiyonları deneyebilir ve sonrasında kendi programımızı yazabiliriz.
Son yorumlar